Kurt Larsson

En hälsning från Salta
 
 
 
 
 
 
HOLA!
 
Hoppas att allt är väl med Er alla! Här i Salta Argentina är det en härlig tid nu med vår i luften. Doch inte riktigt som Sverige under våren....skillnaderna vår -sommar-höst-vinter är mindre här än i Sverige. Men vissa skillnader på årstiderna är det ändå. T.ex. torrare och svalare under vintern, grönare under sommar/höst och häftiga regnoväder oftare sommartid än de övriga årstiderna. Soligast är det under vintern.
                                 
Bilderna ovan är från en liten utflykt alldeles i närheten av Salta. Det finns en del stora sjöar i regionen som egentligen, vad jag förstår är konstgjorda. De är uppdämningar av floder. Men med väldigt vackra omgivningar. Dit åker många familjer för att koppla av då de är lediga. Fiske och grillning är exempelvis väldigt populärt. Finns även badplatser. Ett foto är taget på en vandringsled i skogen i ett bergsområde och den översta bilden är vid en Kristusstaty ett par mil utanför stan. Sådana här statyer finns på en del håll i de katolska länderna. De är ganska mäktiga och man känner sig relativt liten när man står bredvid. 
 
Här i landet är de väldigt lättade över att fotbollslandslaget klarade sig vidare till VM under kvalet. Det blev ju vinst i sista matchen som vissa av Er fotbollsintresserade säkert har noterat. Men det var kris länge och inte alls självklart att de skulle klara det. Om det blivit så vore det en katastrof här eftersom fotbollen nästan är religion i Argentina (kanske inte bara nästan...). Nu får vi hoppas att Sverige klarar Italien, vilket naturligtvis blir väldigt svårt. Vore spännande med ett möte Sverige - Argentina i fotbolls-VM nästa sommar. 
 
Nu närmar det sig för mitt besök i Sverige under åtta veckor. Ska verkligen bli roligt att få träffa många av mina vänner men främst förstås mina barn. Ska även medverka i några gudstjänster i de församlingar som är med och stöttar mig. 3/12 blir det Götene, 10/12 Moholm och vid ett tillfälle även Lugnås där datum inte är bokat än. Första anhalten blir Alingsås där min dotter Elise bor numera. Sedan blir det Lugnås, där jag bor hos min syster Yvonne och hennes familj. Är ju nära därifrån till både Götene och Moholm. Har även tänkt åka ner till Småland, där min syster Anette och hennes familj bor. (Hillerstorp). Vidare ska jag naturligtvis vara en del i Örebro där bägge sönerna, Rickard och Alexander med fruar bor. Sedan vill jag naturligtvis hälsa på hemma i Dalarna, närmare bestämt Lövnäs där mitt föräldrahem finns. Dert har ju varit en ganska omfattande vattenskada i huset så jag vet inte riktigt när allt är klart med reparationerna men hoppas kunna bo där några dagar, kanske t.om. två veckor. Men det beror som sagt på om reparationerna är klara. Sugen på lite längdskidor också...Är väldigt tacksam över att jag fått löfte om att låna en bil under tiden i Sverige. Det gör ju det hela mycket enklare. Det är familjen Johansson i Götene som erbjudit mig detta. Verkligen generöst...
 
Själva arbetet på Centret här i Salta har ju varit en aning komplicerat de sista månaderna då myndigheterna med mycket kort varsel ville att vi skulle flytta ut hela vår verksamhet för att de behövde renovera hela byggnaden. Detta med renoveringen är mycket positivt men det blev väldigt tvära kast och vi har varit en aning hemlösa minst sagt. Vi har fortfarande en stor tomt på bakgården som vi kan utnyttja, vilket vi också gör men samtidigt är hela miljön en stor arbetsplats vilket givetvis försvårar att ha gruppsamtal och terapiarbete. Myndigheterna äger byggnaden men vi har ett kontrakt ytterligare fem år som gör det möjligt att fortsätta vårt arbete men kanske lite annorlunda än tidigare. Myndigheterna kommer att öppna ett Center för utsatta kvinnor där de önskar ett samarbete med oss. Detta är väldigt spännande samtidigt som vi inte i nuläget kan veta hur det samarbetet exakt kommer att se ut. Vårt eget arbete kommer att bedrivas i de verkstäder som vi uppför på tomten. Troligtvis även i det stora tält som vi har. Vi tänker oss en form av Secondhandverksamhet för att få in pengar till verksamheten + reparationer och lagning av olika saker som exempelvis möbler. Även en viss tillverkning av saker som vi kan sälja. Vi är i nuläget ett litet arbetsteam men hoppas bli betydligt flera som kan finnas med. Då främst ungdomar som är på glid i samhället. Vi har även fått pengar från Sverige till en mindre lastbil som ska användas till att hämta saker som donerats till Centret eller saker som ev behöver repareras. Vi tänker oss även en mobil verksamhet där vi kan sälja saker som tillverkats på Centret på olika platser runt om i stan. Detta är vår vision som vi idag sakta ser ta form. Jag känner att det behövs mycket tålamod och uthållighet när det gäller arbetet här. Det växlar fort och när man tror att det börjar lösa sig så kan det vända snabbt. Exempelvis så är det en svår kamp för de som har missbrukat och återfall är vanliga. Detta får konsekvenser inte bara för dem själva och deras familjer utan även för hela arbetet på Centret. Men samtidigt får inte detta avskräcka oss från att fortsätta med arbetet här. Behoven är enorma samtidigt som det är fantastiskt att se när en person eller en familj får bli återupprättad och komma ur drogernas grepp. Gud arbetar både i det stora och i det lilla.
 
Min nästa blogg kommer jag antagligen att skriva då jag är i Sverige.
Önska Er alla allt gott och Guds rika välsignelse!
 
Bendiciones
/Kurt