Kurt Larsson

Aprilhälsningar från Salta
 
Hola!
Här kommer en hälsning från mig i Salta, Argentina. 
 
Hoppas att allt är bra med Er hemma i Sverige. Ni går ju våren till mötes vilket måste vara helt underbart efter en lång lång vinter. Här i Argentina är det nu höst och vi närmar oss vintern. Måste erkänna att det är skönt när det är lite svalare ute vilket innebär 15-20 grader. Idag är det en sådan där dag då luften är hög och himlen är klarblå. Alltså en riktigt härlig höstdag.
 
Under påskhelgen hade jag den stora förmånen att få följa med en grupp från församlingen upp i bergen på en evangelisationssatsning. Vi besökte två samhällen ca 4 timmars bilresa från Salta. Som högst passerade vi med bilen nästan 3 500 meter över havet. Det var en intensiv helg med mycket arbete, Vi delade ut inbjudningar till kyrkan, pratade med folk, visade filmen "Passion of Christ", delade ut klädpaket + ordnade med mat till allla besökare. För mig var det mycket intressant att se hur gruppen från kyrkan arbetade och vilken passion de visade för att hjälpa människor som inte har det så gott ställt. Kyrkan har en grupp som åker regelbundet på sådana här satsningar. Denna gång var vi inte så många, andra gånger har det varit betydligt flera som åkt med.
 
Jag fick en liten inblick i det katolska påskfirandet också, då jag såg processioner där människor gör påskvandring på långfredagen. Detta är en katolsk tradition och de evangeliska kyrkorna har inga sådana traditioner som exempelvis processioner. Påsken uppmärksammas heller inte på samma sätt bland de evangeliska församlingarna som i de katolska utan bland de evangeliska räknar man med påskens budskap som något som följer oss året om. (En lite förenklad förklaring...).Hemresan gick bra trots att det var mycket dimma och vägar som delvis är ganska farliga att åka på. Mycket serpentinvägar med grusunderlag. 
 
Under ca två veckor har vi haft besök från Pingstförsamlingen i Huskvarna. Det är Birgitta Olsson och hennes man Magnus som varit här. (Birgitta har ju tidigare bott och arbetat i Argentina). De har haft flera seminarier på Centret + en helg med ledare på ett konferenscenter. Vi följer ett material som används i bl.a. Huskvarna där Pingstkyrkan tillsammans med arbetsförmedlingen och försä'kringskassan driver en verksamhet genom den ideella föreningen Origo Resurs. Där jobbar man med bl.a. långtidssjukskrivna med perspektiv på hela människan. Vi använder detta material här i Salta, dock lite omarbetat så det ska passa in i kulturen här. Vi riktar ju oss också främst till ungdomar och deras familjer som lever i missbruk eller i riskzonen till missbruk. Vi har redan påbörjat arbete utifrån arbetsmaterialet och format olika grupper. Tanken är bl.a. att ungdomar ska få möjlighet till sysselsättning och arbeta praktiskt med reparationer och tillverkning av olika saker. Allt från matlagning och bakning till reparationer av möbler, målning, snickerier, arbete i metall etc etc.  Även jobba med musik och idrott. Sedan är det meningen att olika saker ska säljas för att få in pengar till verksamheten. Inköp av en mindre lastbil kommer att ske så att försäljningen fungerar mobilt. Dvs att vi ska kunna sälja saker på olika platser runt om i Salta. Ni får gärna be mycket för detta så att det ska kunna fungera på ett bra sätt och att vi ska få mycket kontakter med familjer och ungdomar i riskzonen.
Positivt är också att myndigheterna vill ha ett tydligare samarbete med oss genom att öppna en behandling för kvinnor som varit utsatta på olika sätt. Detta i de lokaler som vi använder. Myndigheterna har även deklarerat att de är positiva till att vi även har med en andlig dimension. De menar att den också är nödvändig. 
 
När det gäller min spanska så rullar det på. Jag kan väl säga att det fattas mycket fortfarande till "flytet" och förståelsen då människorna runt mig pratar i normal hastighet, vilket är ganska snabbt. Det blir mycket felsägningar som jag tidigare nämnt om. Många tycker det är ganska "roligt" att lyssna på mig när jag pratar.....men det får man bjuda på.
 
Jag har fortfarande inte klart med arbetstillstånd här. Mitt uppehållstillstånd fick jag förlängt i februari med tre månader men det går ut 15 maj. Jag hoppas att jag ska få förlångt ytterligare 3 månader för att kunna fortsätta med mina ansökningar. Det fattas en registartion hos myndigheterna av det kyrkosamfund som jag arbetar genom. Allt tar sin tid här så det är väl i nuläget inte så mycket att göra något åt.
 
Jag vill med dessa rader önska Er alla allt gott och Guds rika välsignelse under den tid som följer!
 
Bendiciones y saludos de Salta, Argentina!
 
/Kurt