Kurt Larsson

Hälsningar från Argentina
 
Hola!
 
Skickar här en hälsning från Salta, Argentina.
Hoppas att allt är väl med Er där hemma i Sverige....eller var ni nu än befinner Er. Jag vet ju att många av Er är ute och reser i nuläget, även utanför Sveriges gränser. En del av mina vänner är ju även bosatta på andra platser än i Sverige...
Här i Salta är det vinter, men hitills har det varit riktigt sköna temperaturer. Men enligt väderleksprognosen så blir det kallare snart. Samtidigt så är det ofta soligt  här vintertid och då blir temperaturen mycket behaglig. Så juli månad har hitills varit min favoritmånad här väderleksmässigt.
 
Bilden ovan är från 17/6 då hela provinsen Salta hade helgdag och firade minnet av militärledaren Martin Miguel de Guemes dödsdag. Långa parader med med bl.a. Gauchos (4 500 deltog i paraden) - en motsvarighet till Nordamerikas cowboys. Ett imponerande skådespel. För övrigt så är det mycket parader och processioner här. Men även demonstrationer. Processioner som har koppling till Katolska kyrkan är vanliga. Olika helgon lyfts fram och äras. Finns många helgon här och de representerar olika delar av livet. Jag skulle vilja påstå att det går så långt som tilll ren tillbedjan vilket känns väldigt främmande för mig som evangeliskt kristen. En märklig upplevelse som jag delar med alla de evangeliskt kristna som finns här i Argentina. (OBS! Med evangeliskt kristna så menar lite förenklat de protestantiska samfund/rörelser som bygger sin lära på evangeliet, som det framställs i Bibeln och som i mindre grad än exempelvis katolska kyrkan räknar traditionen som normerande). Jag har insett att helgondyrkan är mycket mera tydlig här än jag någonsin kunde tro innan jag flyttade hit. 
 
För någon vecka sedan tömde vi hela byggnaden där Centret, men även församlingen huserar. Detta pga att myndigheterna, som äger byggnaden vill göra en totalrenovering. Detta för att sedan öpnna ett kvinnocenter i lokalerna och där vi är inbjudna att jobba tillsammans med myndigheterna. Renoveringen har varit planerad en tid men bara 15 dagar innan de ville börja renoveringen fick vi meddelandet att de önskade att vi flyttade ut allt vårt bohag. Byggnaden är väldigt stor, har varit ett barnhem en gång i tiden. Så det var inte lite grejer som vi fick bära. Mycket har redan sålts, saker som vi inte behöver i framtiden. Även mycket har slängts. Vår verksamhet är nu förlagd till ett stort tält på bakgården av tomten, som även den är väldigt stor. Fördelen är att det kan bli ett spännande samarbete med myndigheterna och att de önskar vår hjälp för att rehabilitera dessa utsattta kvinnor. Nackdelen är att vi i nuläget inte har tillgång till lokalerna i byggnaden vilket gör att verksamheten med verkstäder för ungdomarna med drogproblem, som vi planerat starta får vänta eller göras utomhus. Eller också förlägga en del av detta arbete i förorterna i samarbete med andra församlingar. Samtalsgrupperna kan fortsätta och naturligtvis allt arbete som själva kyrkan utför. Gudstjänsterna blir exempmpelvis i tältet. 
 
Snart är det dags för mig att lämna Argentina för några dagar. Detta för att få en ny stämpel i passet och förhoppningsvis kunna fortsätta arbeta här i tre månader till. Denna procedur får jag alltså göra om ända till dess att papperen är klara för uppehållstillstånd. Det dröjer med godkännandet från myndigheterna gällande papperen som församlingen skickat in. Det handlar om ett godkännande av att jag som utlänning får arbeta inom organisationen. Efter godkännandet så måste jag skicka in mina personliga papper vilket lär ta lite tid det också. Men jag hoppas och ber att allt ska bli bra och att det inte ska vara några problem. Annars får jag fortsätta med mina resor var tredje månad... Denna gång blir det antingen Bolivia eller Chile.                    
 
Inlärningen av spanska går bra...men långsamt. Frustrerande men samtidigt en väldigt spännande utmaning. Ibland blir det, som jag skrivit om tidigare mycket tokigheter och missförstånd. Men det får man bjuda på...
 
Med önskan om Guds välsignelse till Er alla och allt gott i fortsättningen!
 
Saludos de Salta, Argentina
 
/Kurt