Kurt Larsson

En februarihälsning från Salta, Argentina
 
Hola!
Här kommer en "sommarhälsning" från oss i Salta, norra Argentina. Sommaren räknas här från 20/12 - 20/3. Skolorna stängs någon vecka före jul och öppnas igen i början av mars. Många argentinare tar också ut semester under denna period. Normalt har man betydligt kortare semester än i Sverige. Två veckor verkar vara standard. Under denna period är det oftast väldigt varmt med mycket åskoväder. Vissa dagar kan det regna riktigt häftigt vilket kan ställa till med problem som t.ex. översvämningar och ras. 
 
Bilderna ovan är från en vacker idyll ganska nära där vi bor, 13 km. Salta är omgivet av höga berg som hör till bergskedjan Anderna. De lägsta bergen (även de höga i jmf med svenska mått) är täckta av skog. Högre upp är bergen kala och när det är lite kyligare så faller nederbörden där som snö. 
Naturen är mycket vacker i bergen och full av liv. T.ex. antal fågelarter i Argentina är ca 1 000. Dock finns inte alla här i Salta. Argentina är ju till ytan 6 ggr större än Sverige och har allt i naturväg från djungel till öken, stora odlade områden, hav, höga bergsmassiv och polarområden längst i söder. I fågelväg finns allt från Kolibrier, Papegojor, Nandu (Sydamerikansk struts),Tucaner till Kondorer i bergen och Pingviner längst i söder. När det gäller däggdjur så finns det exempelvis Lamadjur,  Myrslok, Bälta, Puma och Jaguar. Även en art av Björn, Kragbjörnen finns på vissa håll. Ormar och insekter finns det gott om t.ex. den stora spindeln Tarantula. Kajmaner finns också i floderna (en slags krokodil). 
 
Mycket förändringar är på gång i verksamheten där vi är involverade. Församlingen har köpt ett tomt och en lokal för att renovera och göra om till kyrka. Tanken är att på sikt även husera verksamheten som bedrivs på Centret i denna byggnad. (Vi äger ju inte byggnaden själva som vi har Centret på. Även nuvarande kyrolokal är en lånad lokal). Vi vill se familjer och enskilda som är drabbade av missbruk  kunna komma och få hjälp. Vi är naturligtvis begränsade pga att vi inte i nuläget kan ta emot människor som vill bort från gatan och få ett boende. Drömmen vore att få se ungdomar kunna lämna  sitt gamla sammanhang och få rehabilitering på en plats där de kan bo under en längre period. Men där är vi ännu inte.
 
I nuläget (även om det är på lågfart just nu pga semesterperioden) så finns det några olika grupper som möter ungdomar och familjer för samtal, rådgivning och förbön. Vissa får även genom dessa grupper kontakt med vår församling. Människor kommer till kyrkan och kan genom den hjälp de får gå vidare i livet.  
 
Jag själv, tillsammans med min fru Vicky, räknar med att komma till Sverige den 22/5. Min arbetsperiod här avslutas under våren. Sedan vet vi inte så mycket mer. Väntar på att få mitt uppehållstillstånd klart här i Argentina. Vicky ska även söka för Sverige. Berorende på utvecklingen av vårt Center här i Salta så kan nog framtiden innebära perioder både i Argentina och i Sverige. 
 
Jag själv besökte Sverige över jul och nyår. Känns många gånger svårt att bo så långt ifrån mina barn. Sedan så har jag ju blivit farafar också vilket gjorde det extra angeläget att få åka hem och besöka barnen  + mina syskon och deras familjer. Ville även besöka Lövnäs i Dalarna en gång till medan vi hade huset kvar (föräldrahemmet). Det är nu sålt vilket känns ganska vemodigt men samtidigt skönt. Det är ju inte så lätt att ha ett hus så långt bort (långt bort även då man bor i södra Sverige). Det måste ju underhållas och det blir nya kostnader hela tiden. Det är nu sålt till två familjer från Stockholm som ska använda det som fritidshus.
 
Detta var några korta glimtar från mitt liv och delvis Vickys också.
 
Med önskan om allt gott och Guds rika välsignelse!
 
Kurt o Vicky