Kurt Larsson

Augusti hälsningar från Argentina
Det nyrenoverade Centret 
 
Hola! 
Här kommer en liten hälsning från Salta, Argentina. 
Allt är väl med mig. Hoppas ni alla har det bra också. I Sverige är det sensommar vilket är en härlig tid. Även om det går mot hösten. Här i Argentina är det, som ni säkert vet tvärtom. Just nu vinter, men det går mot vår. Det har varit riktigt kallt under vissa nätter, särskilt i juli månad. Med kallt menar jag runt 0 grader. I nuläget är det soligt och varmt mitt på dagen men lite småkallt på kvällen och natten. 
Har hunnit med ganska mycket sedan jag skrev senast på min blogg. Jag och min fru, Vicky  har varit på bröllopsresa till de fantastiska vattenfallen Iguazo, som ligger på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Även Paraguay ligger nära så det är egentligen tre länder som möts där. Jag publicerade några bilder tidigare på fb från den resan. 
 
På bilden ovan så kan ni se hur Rehabiliteringscentret ser ut idag efter myndigheternas renovering. De har gjort ett gediget arbete  både invändigt och utvändigt. Vi som organisation har tillgång till ett par rum som vi kan använda som vi önskar. Myndigheterna gav oss nycklar för ett par veckor sedan. Vi får även använda bakgården, där vi sedan tidigare har ett tält uppsatt, för div praktiskt arbete som exempelvis snickeri och arbete med mosaik. Däremot vet vi inte exakt hur det blir med platsen där tältet står idag pga att myndigheterna vill använda bakgården till annat som exempelvis fotbollsplan. 
Vi har även en Secondhand som är öppen ibland. Där säljer vi saker som vi samlar in till förmån för vårt arbete i Centret men även i församlingen . Vi fick bidrag från Sverige till att köpa en lastbil som vi kan använda för att hämta saker men även för att köra ut saker och ha försäljning på andra platser. 
Ju längre jag bor här ju mer inblick får jag i situationen när det gäller missbruksproblematiken. Det finns knappast någon familj som inte är drabbad på något sätt. Massor med ungdomar brukar droger och det präglar naturligtvis hela samhället. Exempelvis kriminaliteten. Där jag bor så går jag inte gärna ut själv och absolut inte själv när det är mörkt. I centrum av stan är det lite annorlunda pga den höga polisiära närvaron. (där jag tidigare bodde ). 
Sedan slås man av hur fina områden det finns här. Själva blandningen av fattigt och rikt i samma stad. Ibland i samma kvarter. Är nog ganska typiskt för Latinamerika i stort. 
Förra veckan var det omröstning angående ja eller nej till fri abort. Nej sidan vann. Är intressant att se folkets engagemang här. Argentina är, som jag ser det relativt sekulariserat men både katolska kyrkan och de evangeliska kyrkorna ville ett nej. I Sverige har ju detta en fråga som man inte ens får diskutera eller knappt nämna. Här kan exempelvis journalister ifrågasätta rätten till abort och pressa en abortförespråkare med argument angående om fostret är ett liv eller inte. 
Naturligtvis är frågan komplicerad många gånger pga faran med illegala aborter men jag tycker Sverige många gånger är väldigt trångsynt när det gäller många frågor som har med etik och moral att göra. Man får bara ha en åsikt annars är man en religiös fanatiker.
Detta var några personliga reflektioner kring en fråga som jag anser att vi måste kunna samtala om även i Sverige utan att bygga skyttegravar. 
 
Med dessa tankar och ord vill jag önska Er alla allt gott och Guds rika välsignelse. 
 
/Kurt